Project

Crocus Hill Master Suite

Type

Architectural, Interiors, Residential

Location

St. Paul, MN

Share Project

Completed 2015

A luminous master suite.

Team: Shelter, Terra Firma

Photos: Farm Kid Studios

The capacious attic of a classic Crocus Hill home became a luminous master suite the divides up almost equilaterally into three parts. Resting, bathing, and working spaces all occupy the open plan.

The bed sits squarely under a gabled window on one side of the space opposite a mid-century modern credenza. An Eames chair and bookcase define a reading area nearby.

The master bath is separated from the resting space by a wraparound partition. His- and her- vanities frame the walk-in shower, which is tucked into a gable. A trench drain creates a flush threshold between the shower and bathroom floor. A hinged frosted glass pane over the window allows the actual window to remain operable. Paneled closets and cabinets provide abundant storage.

In the working area, the homeowners’ son fabricated a variation of the popular cable-rail style railing out of stainless steel rods to protect the stairwell opening. He also built a custom desk that fits into another gabled nook next to the existing brick fireplace.

Overhead, the interplay of beams and skylights creates ever-changing shadows on the all-white surfaces. Taken together, the spaces feel unified and aspirational.

prev
next